Kunngjøring 15.06.2017

Sandnes Karateklubb (SKK) ønsker å orientere sine medlemmer om status i saken ang. anmeldelse av et tidligere medlem etter mistanke om økonomiske misligheter mot klubbens økonomi og mistanke om bedrageri i forbindelse med overdragelse av Somaveien 130 som har vert klubbens dojo siden 1988.

SKK styret ble tidlig i 2015 gjort oppmerksom på mulige økonomiske misligheter av klubbens midler i en periode da den nå anmeldte hadde ansvar for bla. økonomi. Funna som ble avdekka av styret var av så alvorlig grad at styret så seg nødt til å få dette belyst ang. om det var begått ulovligheter. Rogaland idrettskrets (RIK) ble kontaktet, hvor de etter en gjennomgang anbefalte SKK å kontakte advokat. RIK støttet SKK økonomisk med kr. 100.000,- til juridisk bistand da de syntes saken var av så alvorlig grad at de ønsket dette belyst ang et eventuelt lovbrudd. Oktober 2015 ble en formell anmeldelse levert til Rogaland Politidistrikt.

Eiendommen som SKK har disponert siden 1985 med nybygg bygget av SKK ble i 2015 overdratt til den anmeldte for kr. 800.000,-. Måten dette er gjort på mener SKK kan være et bedrageri mot klubbens medlemmer og de verdiene som SKK har lagt ned i eiendomment iform av penger og dugnadstimer siden ferdigstillelse i 1988. SKK ønsket at også dette ble belyst ang. om det også her var begått lovbrudd. Formell anmeldelse ble levert i oktober 2015.

Noregs Ungdomslag (NU) som var en av eierene av eiendommen leverte også en anmeldelse for å få saken belyst hvor de hevdet eierskap i Somaveien 130. Anmeldelsen ble sommeren 2016 trukket da den anmeldte inngikk forlik med NU.

Før årskiftet i 2016 ble anmeldelsen tatt tak i av politiet og etterforsket.

SKK mottok i begynnelsen på Mai 2017 et brev fra Politiet om at saken var henlagt pga. bevisets stilling. SKK sitter med uformelle uttalelser fra flere kilder i Politiet om at slike saker ikke blir prioritert, samt at politiet har lite ressurser.

SKK mener henleggelsen er svært beklagelig. Saken gjelder mistanke om straffbare handlinger mot en frivillig organisasjon og er gjennomført av en person med tillitsverv i klubben. Videre gjelder det offentlige midler og det er en klar forutsetning at slike midler skal gå til understøttelse av frivillig arbeid og ikke til private formål. I tillegg har SKK brukt betydelige menneskelige ressurser og økonomiske midler fra klubbkassen, samt støtte fra RIK til å få denne saken belyst og henleggelsen medfører at spørsmålene og klubbens funn står ubesvart.

Det følger av NIFs lovnorm for idrettslag § 18 at idrettslagets styre skal påse at idrettslagets midler brukes og forvaltes på en forsiktig måte i samsvar med de vedtak som er fattet på årsmøtet eller i overordnet organisasjonsledd, og sørge for at idrettslaget har en tilfredsstillende organisering av regnskaps- og budsjettfunksjonen samt en forsvarlig økonomistyring. De funnene styret avdekket i 2015 tydet på at kravene etter idrettens regler ikke var oppfylt. Styret i SKK hadde således et ansvar i å undersøke om det forelå brudd på idrettens regler og eventuelle straffbare forhold. Idrettskretsen har vært løpende orientert gjennom hele prosessen.

Status
SKK står fortsatt med mange ubesvarte spørsmål knyttet til hvor betydelige beløp tok veien i den perioden den anmeldte hadde ansvar. SKK står uten klubbhus hvor det ble lagt ned store summer og ikke minst dugnadsarbeid. Somaveien 130 er nå i privat eie.
SKK er i en prosess hvor det vurderes sivilt søksmål for å få avklart eventuelle urettmessigheter.


Styret i SKK

Totalsum:
    Til kassen
    (0)
    lagt til handlevogn